• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Лікар радить, консультує, інформує

/Files/images/ЛІКАР РАДИТЬ.png

/Files/images/clickee_php.jpg

Формуємо аптечку вдома

Іноді трапляється так, що до приходу лікаря-педіатра батькам потрібно самостійно полегшити біль або знизити високу температуру тіла в дитини.

Саме тому для надання домедичної допомоги вдома слід обовязково мати аптечку.

/Files/images/anmats/liniia-899.gif

Лікарські препарати

Жарознижувальні препарати

Якщо в дитини підвищилася температура тіла до небезпечних позначок 38,5...40,0 С, важливо знизити її, скориставшись жарознижувальними препаратами - сиропами або свічками.

Цефекон, ефералгон - свічки

Зверніть увагу!

Ефект від застосування жарознижувальних свічок буде ліпшим, якщо уводити їх у попередньо очищений за допомогою клізми кишківник. Зберігати свічки необхідно в холодильнику.

Нурофен, панадол - сиропи

Зверніть увагу!

Сиропи мають подвійний ефект - знижують температуру тіла та полегшують біль. Їх зберігають за кімнатної температури.

Слід зауважити, що навіть за зниження температури тіла після застосування жарознижувальних препаратів, дитину все одно необхідно показати лікареві-педіатру.

Препарати від кашлю, нежитю, болю в горлі

За грипу або гострої респіраторної інфекції застосовують лікарські препарати від кашлю, нежитю, болю в горлі, що мають різні форми випуску - таблетки та капсули, краплі та спреї, настоянки та розчини для полоскання. Більшість із них зберігають у захищеному від світла місці.

Спазмолітичні препарати

Но-шпа -

спазмолітичний препарат, який за підвищення температури тіла понад 39,0 С, що може супроводжуватись судомами, поєднують із жарознижувальними препаратами. Но-шпа не потребує особливих умов зберігання.

Препарати від захворювань шлунково-кишкового тракту

Смекта й регідрон у пакетиках, активоване вугілля

Застосовують за захворювань шлунково-кишкового тракту, зокрема паталогічних станів, що їх супроводжують: діарея, нудота тощо.

Готові розчини смекти або регідрону слід зберігати в холодильнику не більше 24 год. Активоване вугілля вживають із розрахунку одна таблетка на 10 кг ваги та зберігають у сухому місці.

Зверніть увагу!

Біль у животі не рекомендують пригнічувати за допомогою знеболювальних лікарських препаратів або теплої грілки. Слід одразу викликати лікаря-педіатра, оскільки болем можуть супроводжуватись апендицит, перитоніт або травми внутрішніх органів.

Антигістамінні препарати

Кларитин, супрастин

Застосовують для усунення симптомів алергії, які можуть виникнути за вживання деяких продуктів харчування, лікарських препаратів або укусів комах.

Зверніть увагу!

Очними краплями, рідкими лікарськими препаратами, що містять антибіотики, вітаміни, сироп глюкози, настої та відвари трав, не варто запасатися.

Розчини, спреї для невідкладної обробки

3% спиртовий йоду, 1% спиртовий брильянтового зеленого, 3% перекису водню, калію перманганату

Застосовують для невідкладної обробки подряпин, саден, порізів.

Пантенол - спрей

Для зменшення болю та запобігання утворенню пухирів за термічних або сонячних опіків. Зберігати якнайдалі від джерела тепла.

Зверніть увагу!

Слід обов'язково дотримуватися вказівок лікаря-педіатра щодо приймання всіх лікарських препаратів.

Вироби медичного призначення

В аптечці завжди мають бути

чисті піпетки, дозатори, гумові груші, мензурки, очна ванночка, термометр, вата, ватні палички, стерильні та нестерильні бинти, еластичний бинт, стерильні марлеві серветки, медичний та бактерицидний лейкопластирі, джгут

Загальні вимоги до зберігання аптечки

1. Найліпше - якщо це буде окрема шафа, що висить у важко доступному для дитини місці, подалі від джерел тепла і світла.

2. Не варто розміщувати аптечку у ванній кімнаті, де зазвичай підвищена вологість повітря.

3. Усі лікарські препарати та вироби медичного призначення ліпше тримати разом, за винятком лікарських препаратів, які потребують особливих умов зберігання.

4. Необхідно регулярно перевіряти аптечку на термін придатності лікарських препаратів.

Вживання прострочених лікарських препаратів - небезпечне для здоров'я.

/Files/images/anmats/liniia-899.gif

Вітаміни, мікроелементи та природні компоненти, необхідні для здоров'я очей дитини

Найбільше інформації діти засвоюють завдяки органам зору, за запорукою здоров'я очей є регулярний відпочинок і раціональне харчування. Дуже важливо, щоб з продуктами харчування діти отримували всі необхідні для зору вітаміни, мікроелементи та природні компоненти.

/Files/images/лютеїн.jpg Лютеїн -

проникає в сітчатку ока, поліпшує гостроту зору, забезпечує весь спектр кольоровідчуття, захищає очі від ультрафіолету. Джерела:

жовток яйця, персик, апельсин,

мандарини, селера, морква, хурма, кукурудза,

зелений салат, солодкий перець, петрушка, кріп.

Бета-каротин - /Files/images/бета-каротин.jpg

бере участь у побудові зорового пігменту родопсину, який забезпечує адаптацію до зниженого освітлення. Джерела:

морква, зелена цибуля, щавель,
шпинат, латук, салат, томат,
червоний перець, броколі, гарбуз, грейпфрут, слива, персик, диня, абрикос,
хурма, агрус, чорниця, чорна смородина.

Вітамін С -/Files/images/с.jpg

нормалізує утворення сльозової рідини, знижує підвищений очний тиск. Джерела:

шипшина,
червоний і зелений солодкий перець,
чорна смородина,
обліпиха, петрушка,
брюсельська і цвітна капуста,
кріп, горобина червона садова, апельсин, суниця.

Вітамін Е - /Files/images/vitaminy.jpg

зберігає еластичність кровоносних судин,
попередження розвитоку короткозорості. Джерела:

соєва, кукурудзяна, соняшникова олія,
пшениця, кукурудза, овес, жито,
бобові, мигдаль, фундук,
кеш'я, волоський горіх.

/Files/images/vitamin-a-retinol2.jpg

Вітамін А -

підвищує міцність судин. Джерела:

свиняча, яловича та тріскова печінка,
вершкове масло,
яйце,
твердий і кисломолочний сир,
курятина,
риба.

Цинк - /Files/images/1365274304_v-kakih-produktah-soderzhitsya-cink.jpg

захищає очі від пошкоджень яскравим світлом, забезпечує прозорість кришталика. Джерела:

насіння соняшника та льону,
соя, боби, чечевиця, горох,
волоські горіхи, фундук,
кеш'ю,
пшениця.

Мідь -

зміцнює судини ока. Джерела: шпинат, салат, овес, картопля, свиняча та яловича печінка, мигдаль, фундук, кеш'ю, волоські горіхи.

/Files/images/1365106162_v-kakih-produktah-soderzhitsya-selen.jpg

Селен -

поліпшує стан судин, запобігає їх старінню. Джерела:

пшениця, кокос, тунець,
сардини, свиняча і яловича печінка,
свинина, яйце, яловичина,
молоко.

Чорниця -

природний антиоксидант, захищає очі від дії вільних радикалів, збільшує швидкість утворення зорового пігменту родопсину, поліпшує сутінковий зір, відновлює порушену мікроциркуляцію і стан кліткових мембран.

Овочі зеленого кольору активізують імунну систему

/Files/images/овочі2.jpgЗелений колір, на думку психологів, дарує нам гармонію та заспокоєння. Що більше ми їмо овочів зеленого кольору, то легше сприймаємо світ таким, яким він є, живемо в мирі та злагоді з оточенням і собою.

Фрукти і овочі зеленого кольору містять багато вітамінів і корисних речовин, зокрема лютеїн, вітаміни групи В, А, С, К, Е, калій і фолати. Салат, зелений горошок, броколі, зелений виноград тощо активізують імунну систему, нормалізують артеріальний тиск, поліпшують зір, знімають напруження.

Вчені дослідили, що овочі зеленого кольору, зокрема капустяні, не лише підвищують рівень імунного захисту організму, а й підтримують здоров’я кишківника. Капуста білокачанна, китайська капуста, броколі та інші овочі зеленого кольору цієї родини, є джерелом хімічних сигналів, які забезпечують загальне функціонування імунної системи, клітин імунітету шкіри та кишківника. Також клітини, що є в цих овочах покращують загоєння ран.

Отже, для людини, а особливо для дітей, важливо вживати достатню кількість овочів зеленого кольору, щоб запобігти руйнуванню клітин кишківника і постійно підтримувати імунну систему. У вашому щоденному раціоні харчування обов’язково мають бути фрукти і овочі зеленого кольору.

/Files/images/anmats/liniia-899.gif

Про чипси, мозок і наркотичну залежність

Вбивчо смачні чипси

/Files/images/чіпси.jpgПольські вчені назвали вживання продуктів харчування з вмістом акриламіду чинником, що сприяє розвитку хвороб серця. Перш за все, це стосується чипсів і картоплі фрі.

Ще раніше довели, що акриламід підвищує ризик захворювання на рак і виникнення розладів нервової системи. Та це ще не всі біди, які загрожують дітям внаслідок уживання смачних і хрумких чипсів. Працівники Брістольського університету з допомогою дослідження, в якому взяло участь 14 тисяч дітей, з’ясували, що в малюків, які до трирічного віку куштували чипси, потім виявляли знижені показники IQ .

На жаль, навіть зміна раціону в подальшому не виправляє ситуації. 20% дітей, які погано харчувалися у 3-річному віці, надалі демонстрували зниження рівня I Q на п’ять пунктів. Адже в перші три роки життя мозок швидко розвивається, на його активність впливає багато чинників, зокрема й харчування. А ось продукти, які діти вживали в 4 – 7 – річному віці, вже не впливають на функціонування мозку.

Звідки така незрозуміла любов?

Чому діти так люблять солодощі, чипси, газовану воду, фаст-фуд? Дієтологи переконані, що причина в підсилювачах смаку, ароматизаторах тощо, тобто в тих самих харчових добавках, які, впливають на рецептори язика, дають відчуття насиченого смаку. Такі добавки викликають харчову залежність, якій дитина протистояти ще не може. Однак нещодавно дослідники з’ясували, що насправді все ще гірше. Багато харчових добавок впливають не лише на рецептори язика, а й на центр сприйняття смаку в мозку, формуючи стійкий потяг. Тобто в дитини, якій часто купують чипси, шоколадні батончики, гамбургери або сильногазовані напої, виникає залежність, яку часто можна порівняти з алкогольною чи нікотиновою. А тому не варто йти на повідку в дітлахів, які випрошують усілякі сумнівні смаколики, а тим паче, гуляючи у вихідні містом, ласувати всією сім’єю гамбургерами, картоплею фрі та запивати все це сильно газованими напоями. «Присісти» на таку їжу легко, але щоб відучити від неї дитину, потрібно буде витратити чимало сил, тим паче, коли багато її друзів їдять усе те «добре» і нічого, живі-здорові. Дитині не поясниш, що сплеск захворювань на цукровий діабет, ожиріння, захворювання шлунково-кишкового тракту, алергія – це все «подарунки» сучасного способу життя та харчування. Що екземи, тонзиліти, часті ГРВІ – це теж реакція організму на нездорову їжу. Дитина просто не мислить такими категоріями.

/Files/images/anmats/liniia-899.gif

Кiлькiсть переглядiв: 579